Het boek als intieme ruimte: André Geertse

De kunstenaarsboeken van André Geertse.

André Geertse (Vlissingen 1959) is als kunstenaar werkzaam in Tilburg. De stad waar hij na het afronden van zijn academietijd in 1988 bleef werken. Zijn werk is geworteld in de abstracte schilderkunst met referenties naar het minimalisme en de conceptuele kunst. Het werk omvat onder meer schilderijen, tekeningen, foto’s en boeken. De kunstenaarsboeken zijn te onderscheiden in exemplaren in oplage en unica’s. Het werk is doorgaans contemplatief van aard en wordt gevoed door een interesse in religie, poëzie en filosofie.

Over zijn relatie tot boeken stelt André Geertse dat het eerste boek waar hij als kind tijdens zijn Zeeuwse jeugd mee in aanraking kwam ongetwijfeld de Bijbel moet zijn geweest. Hij herinnert zich nog hoe er tijdens logeerpartijen bij zijn opa in Domburg voor het middag- en avondmaal uit de Bijbel gelezen werd. De eerbied waarmee het Boek werd behandeld en de aandacht, waarmee gelezen en geluisterd werd, maakte op hem als kind grote indruk. Dezelfde opa was ook bibliothecaris van de dorpsbibliotheek van Domburg. Een activiteit waar hij zijn kleinzoon vaak mee naar toe nam. De beslotenheid en intimiteit van de boeken versus de uitgestrektheid en openheid van het landschap in de nabijheid van de zee.

De boeken, die onder de categorie unica’s vallen, zijn werkboeken; soms gebonden, dan weer geniet, vouwbladen en soms bewerkingen van bestaande boeken.






"Alles kan altijd anders verteld worden" (2006 32 Pagina’s, Oplage: 1,
afmeting 22x20 cm., gemengde techniek op papier en karton)

Getoond wordt het boekje ”Alles kan altijd anders verteld worden” uit 2006. Het werk bestaat uit een aantal bladen met daartussen transparant papier. Het geheel is geniet en gevat in een bruine kartonnen kaft. De titel is aangebracht in de vorm van een collage op de kaft. De inhoud bestaat uit een tiental werkstukken gemaakt in een gemengde techniek: aquarel, inkt en potlood.

De indruk die het boekje geeft bij het doorbladeren is een kwetsbare en intieme. Men betreedt een persoonlijke ruimte. Het is een kleinood gemaakt door de kunstenaar en bestemd voor de individuele kijker. De werkstukken zijn voorzien van een datum, het geheel geeft de indruk van een dagboek. De factor tijd is mede zichtbaar door het gebruik van vergelend krantenpapier in de collage.

De titel ”Alles kan altijd anders verteld worden” vormt een belangrijke gedachte in het werk van André Geertse. Werken ontstaan dikwijls in reeksen, het ene werk vormt het vertrekpunt voor het andere.

De creativiteit van de kunstenaar komt voor een belangrijk deel voort uit het zien van mogelijkheden. Net als de zee is alles aan verandering onderhevig en voortdurend in beweging.

Van het in oplage gemaakte en hier getoonde ”Child uit 2004 valt het samengaan van tekst en beeld meteen op. De tekst, in het Engels en afkomstig uit de Bijbel, loopt in losse zinnen naast de afbeeldingen. De foto’s tonen een terugkerend geometrisch motief. Deze onregelmatige zevenhoekige figuur is afgeleid van de afdruk van de rechterhand van de kunstenaar. Het is een beeldmerk dat de kunstenaar een tijdlang intensief gebruikt heeft. De afbeeldingen tonen de figuur in diverse situaties en met verschillende personen. Zo wordt zichtbaar gemaakt hoe leven en werk met elkaar verbonden zijn. Door de tekst als losse woorden en zinnen aan te bieden ontstaan andere associaties en betekenislagen. De stroom van de uitingsvormen van het leven naast de stroom van gedachtes vormgegeven door woorden.




"Child" (Uitgave: 2004, 32 Pagina’s,
oplage: 500, ISBN 90-808358-1-1, afmeting 15 x 21 cm.)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...